UKULELE WORKOUT 1

af Nick Siriwadh​ Jeg har lavet en øveplan, så du kan få styr på dine teknikker. Hvis du øver det regelmæssigt, så vil du med garanti blive meget bedre til at spille ukulele. Hvis du klikker på øvelserne, så bliver du sendt over til en video, hvor jeg demonstrerer, hvordan det skal spilles.


FIRE BÅND = FIRE FINGRE

Et af grundprincipperne ved melodispil på ukulelen er, at man dedikerer et bånd til hver finger. På den måde snubler fingrene ikke over hinanden. Princippet gælder ikke ved akkordspil. Ved at træne dette, så øger du også dit stræk, så du får nemmere ved at spille de lidt sværere ting. Øvelse C er særligt god til at træne dette. I praksis spiller man ofte kun melodier med to eller tre fingre i venstre hånd, da ukulelen er så lille, at man kan nå mange bånd med de samme få fingre. Det kan samtidig være svært at få plads til sine fingre, når man øver med fire bånd/fire fingre.


ALTERNATE PICKING og ALTERNATE FINGERS

De fleste ukulelespillere slår ukulelens strenge an med fingrene. Når man spiller melodier spiller man kun på én streng ad gangen. Her bruger man oftest pegefingeren og langfingeren i anslagshånden. Du skal derfor have lært at skiftevis slå an med disse to fingre. Hvis du spiller med plekter, så vil jeg anbefale, at du primært bruger "alternate picking". Det vil sige, at du altid skiftevis spiller nedad og opad.


HAMMER-ON

Dette er en teknik, hvor du frembringer lyd ved at hamre din finger ind på strengen. Brug en finger på venstre hånd. Du kan enten lave et hammer-on på en åben streng (f.eks. fra 0.- til 2. bånd). eller på en streng, hvor du i forvejen holder et bånd ned med en anden finger. F.eks. hvis du holder 1. bånd nede med pegefingeren og laver et hammer-on på 2. bånd på samme streng med langfingeren. Hammer-on's giver dig en masse muligheder for små detaljer i dine soloer og dit fingerspil.


PULL-OFF

Dette er lidt det modsatte af hammer-on's. Et pull-off er, når du med en finger på venstre hånd slår strengen an ved at trække i den (ned mod gulvet og ikke ud-ad). Man trækker i den indtil fingeren smutter af. Meget ofte ser man kombinationer af hammer-on's og pull-off's. Samlet set kalder man de to teknikker for legato.


SKALAER

En skala er i princippet bare et bestemt udvalg af toner. I starten skal du ikke spekulere så meget i det, men blot lære et par skalaer udenad. Du får brug for dem på et tidspunkt, så jo før du bliver venner med dem, jo bedre. Skalaer bruges bl.a til melodier og soloer. De vigtigste skalaer i starten er durskalaen og molskalaen.


Kontakt mig, hvis du har fået mod på at lære at spille ukulele. Så kigger vi på det.


KLIK HER ELLER PÅ ØVELSERNE FOR AT SE DEM SOM VIDEO

Se også mine andre lektionssider her på hjemmesiden og tjek mine videoer ud på YouTube.

Tilmeld dig undervisning hos mig ved at klikke på Kontakt oppe i menuen.