Kom godt i gang med guitaren





Af Nick Siriwadh



Guitaren er stadig et af de mest populære rytmiske instrumenter derude. Rigtig mange har enten forsøgt at lære det eller drømt om at komme i gang.

Det er heldigvis noget alle kan lære, og mit speciale er at få folk godt i gang med instrumentet.





Her er nævnt nogle af de væsentligste ting man bør lære som guitarist.

Det primære formål er at få skabt noget musik og have det sjovt og hyggeligt undervejs.


Helt almindelige startproblemer som forsvinder jo mere man spiller:

- Ømme fingerspidser. Det forsvinder når du får udviklet hård hud.

- Muskelspændinger når du skal gribe de nye akkorder. Forsvinder når du bliver mere smidig.

- Problemer med at bruge begge hænder samtidig. Forsvinder når du får bedre koordineringsevne.


Øvelse gør mester

Jo mere du øver dig, jo bedre bliver du. Det lyder måske åbenlyst, men det er virkelig afgørende, at du får dig en god start på dit instrument. Startfasen af dit guitarspil vil være mest påvirket af dine fysiske begrænsninger med at skifte akkorder og koordinere hænder og fingre. Mange af fingerbevægelserne vil være nye for dig og for at få en hurtig tilvænning er det vigtigt at øve regelmæssigt. Der er i princippet tale om udenadslære i første omgang, da du skal have indlært de forskellige bevægelser. Dernæst er det din musikalitet, der bliver udfordret ☺

Så hæng i og hold ud.


At stemme guitaren

Det er vigtigt at din guitar stemmer inden du går i gang med at spille. Der er flere forskellige metoder at stemme guitaren på.

1. Via et elektronisk stemmeapparat. (Anslå strengen, se på toneindikatoren og drej på stemmeskruen).

2. Via en stemmegaffel, stemmefløjte eller anden referencetone. Godt hvis man skal stemme ens med andre.

3. Almindelig komparativ stemning uden referencetone. Fint hvis man spiller alene.


Guitaren har seks strenge i forskellige tykkelser. De har navn efter den tone de normalt er stemt i. Her er en kort oversigt:

Streng nr.1 E (Den tyndeste og nederste streng)

Streng nr.2 B

Streng nr.3 G

Streng nr.4 D

Streng nr.5 A

Streng nr.6 E


Klik her for at få hjælp til at stemme guitaren.



At kunne spille de mest gængse akkorder

Der findes et nærmest uendeligt antal af guitargreb, og det vil være alt for omfattende at skulle huske dem alle. Heldigvis kan du komme rigtig langt med kun en håndfuld eller to.

Man starter ofte med at lære de greb som kaldes ”spanske akkorder” og ”åbne akkorder”. Det er akkorder der benytter sig af åbne strenge, og som spilles i de første tre bånd på guitaren.


Her er de vigtigste:

C D E F G A B

Dm Em Am Bm

C7 D7 E7 G7 A7 B7 Dm7 Em7 Am7 Bm7


Du kan starte med at lære at spille følgende kombinationer. Spil dem i igen og igen.

D – A7 – G

G – D – C

A – E – D

C – G – F

I starten er det ofte skiftet fra én akkord til en anden ,der er sværest. Det er derfor ekstra vigtigt, at du øver dig i hurtige akkordskift fra starten af. Du behøver ikke at være hurtig som et lyd - men jo hurtigere du er til skifte fra én akkord til en anden, jo nemmere bliver det hele.



At læse og spille efter becifring

Det er helt grundlæggende, at man lærer at aflæse becifringer, da akkordspil er den primære vej til at komme i gang med at spille guitar. Becifring betyder bare, akkorderne er angivet over teksten med akkordnavne. Becifringen viser hvad man skal spille, men ikke hvordan man skal gøre det.


At kunne barréakkorder

Næst efter de spanske akkordgreb, er det naturligt at lære barréakkorder. Det er en type greb, der er meget mere mobile og praktiske end de spanske. Hvis du kan én dur-barré, kan du i princippet spille alle dur-akkorder - og det samme med mol. Så med to greb kan du spille 24 akkorder. Men de er svære for begynderen pga. mangel på stræk og styrke. Når man bruger disse greb, vil det være en fordel også at kende til tonernes placering på guitaren.


Guitar med sang

Hvis du virkelig vil optimere din indlæring og din musikalitet, kan det anbefales at du begynder at synge mens du spiller. Det kan være lidt svært i starten, men du vil med garanti få et større udbytte af dit guitarspil. Det er helt fint at nøjes med at synge med sig selv.

Der er mange, som oplever det som grænseoverskridende og intimt at skulle synge for andre. Alle kan lære at synge. Det er mest et spørgsmål om at turde samt at gøre det længe nok.


Guitarspil vs. talent

Skal man have musikalsk talent for at kunne spille guitar? – Nej, overhovedet ikke. Størstedelen af ens guitarspil handler om udenadslære og disciplineret træning. Men jo mere erfaring med musik man har, jo bedre. Der vil altid være nogen, der har nemmere ved tingene end andre. Der kan være mange årsager til dette. Dog kan ens engagement og kreativitet være afgørende for hvor langt man når. Alle kan lære at spille guitar. Uanset alder eller størrelsen på ens fingre. Så det er bare om at gribe guitaren og komme i gang :)


Kontakt mig hvis du vil modtage undervisning :)





GUITAR-RYTMER ​

Her har jeg lavet en oversigt over dine første guitar-rytmer.

Du kan bruge dem til de fleste sange, der går i taktarten 4/4 - altså de sange, hvor man tæller til fire.


RYTME 1 (klik her for at se video på Youtube)

Med denne anslagsfigur skal du have fire anslag pr. takt (i 4/4). Slå evt. an med tommelfingeren.





RYTME 2 (Klik her for at se video på Youtube)

Med denne anslagsfigur skal du have otte anslag pr. takt (i 4/4). Slå evt. an med tommelfingeren både ved nedslag og opslag.





RYTME 3 (Klik her for at se video på Youtube)

Denne rytme er yderst populær. Jeg kalder den "Kim Larsen-rytmen". Hold øje med opslaget mellem 3 og 4.

Det er ofte dén, der driller mest ved denne anslagsfigur.