Kom godt i gang med mandolinen





Af Nick Siriwadh



​Mandolinen er et af de flotteste rytmiske strengeinstrumenter derude. Nu om dage hører man den mest i country, folkemusik og moderne indiefolk, men den har gennem tiden været brugt vidt og bredt. Den har en genkendelig klang, der ligget et sted mellem en westernguitar og en banjo. Nogle gange er den i front og andre gange ligger den bagved for at give fyld og struktur i musikken.

Mandolinen er dobbeltstrenget. Den har fire strengepar - så i alt otte strenge. Men da strengene parvist sidder tæt på hinanden, så vil man spille på den, som hvis den kun havde fire strenge.


Mange professionelle guitarister bruger på et tidspunkt i deres karriere lidt tid på mandolinen, så de er mere alsidige på scenen og i studiet. Men du behøver bestemt ikke at være pro for at lære at spille mandolin. Du kan lære at spille mandolin helt uden tidligere erfaringer fra andre musikinstrumenter.


Du kan spille snart alle sange på mandolinen. Også sange der ikke oprindeligt er skrevet til mandolin. Så du kan i princippet bruge den på samme vis, som hvis du spiller akustisk guitar eller ukulele.


Her er en række lytteforslag, hvor mandolinen har en tydelig rolle i musikken.

- Let your fingers do the walking af Sort Sol

- Iris af The Goo Goo Dolls

- Losing my religion af R.E.M.

- Love in vain af The Rolling Stones

- Love like this - Kodaline

- Dance tonight af Paul McCartney

- Blackout af Muse

- Battle of Evermore af Led Zeppelin

- The House of Tom Bombadil af Nickel Creek


Jeg har samlet dem i en playliste her, så det er nemmere for dig. Listen rummer også andre mandolinsange.

MANDOLIN PLAYLISTE






Hvordan kommer man i gang?

Der er primært to færdigheder, du skal have lært. Den ene er at lære at spille de forskellige akkorder. Den anden er at lære forskellige anslagsrytmer og fingerspilsfigurer. Herefter skal du lære at kombinere det hele, så du kan spille musik. På den anden side af disse to færdigheder folder instrumentet sig for alvor ud med sine mange muligheder. Her vil melodispil oftest være i centrum.


Giv lyd hvis du er interesseret i mandolin-undervisning. Så kigger vi på det :)

Og læs videre hvis du vil blive klogere på instrumentet.







HJÆLP TIL AT STEMME MANDOLINEN

Mandolinens strenge er stemt G, D, A, E startende fra den øverste streng.

Se også min lange forklaring om at stemme instrumenter her på hjemmesiden.

Mandolinen har otte strenge fordelt på fire strengepar.

Det vil sige, at strengene egentlig hedder G-G, D-D, A-A, E-E.

Når du stemmer den ene af strengene i et par, så er det vigtigt, at du kan slå strengen an uden at den anden ringer med. Ellers kan dit stemmeapparat ikke hitte ud af det, og du vil får fejllæsninger (da den ikke kan regne ud, hvilken streng den lytter til).

Derfor skal du have lært, hvordan du slår én streng an og samtidig dæmper den anden streng.

Det har jeg lavet en video om her: Se video om hvordan du slår én streng an



MANDOLIN-RYTMER

​Her har jeg lavet en oversigt over dine første mandolin-rytmer. Du kan bruge dem til de fleste sange, der går i taktarten 4/4 - altså de sange, hvor man tæller til fire.


MANDOLIN-RYTME 1 (se en video med rytmen her)

Med denne anslagsfigur skal du have fire anslag pr. takt (i 4/4). Slå evt. an med tommelfingeren.





MANDOLIN-RYTME 2 (se en video med rytmen her)

Med denne anslagsfigur skal du have otte anslag pr. takt (i 4/4). Slå evt. an med tommelfingeren både ved nedslag og opslag.





RYTME 3 (Klik her for at se video på Youtube)

Denne rytme er yderst populær. Jeg kalder den "Kim Larsen-rytmen". Hold øje med opslaget mellem 3 og 4. Det er ofte dén, der driller mest ved denne anslagsfigur.





HVILKEN MANDOLIN SKAL DU KØBE?

Mandolin-verdenen er forholdsvis simpel, når det kommer til tilgængelige modeller.

Der er grundliggende to mandolin-former. Den dråbeformede mandolin kalder man for en A-style. Den mere karakteristiske model med krøllen på både hoved og krop (scroll) kalder man en F-style.

De lyder ikke helt ens, så det er lidt en smagssag, hvilken man vil have - både formmæssigt og lydmæssigt.

Der findes også den ældre model, der har en rund ryg. Den vil man nok se som en gammeldags mandolin. Den kaldes for en neapolitansk mandolin.


Mange siger, at man skal op og betale over 4.000kr for at få en nogenlunde god mandolin, og feinsmeckerne vil mene, at du skal langt højere op for at få noget, der er værd at spille på. Men du kan fint blive glad for en billigere model. Prisen på mandolinen er ikke afgørende for din spilleglæde.

I den billige ende kan du f.eks. finde en The Loar LM110 til 1.900kr, en Recording King RAM-3 til 1.400kr eller en Ibanez M510. Den sidste er meget populær herhjemme.


I prislejet omkring de 4.000kr kan man f.eks. få en Kentucky A-Style til cirka 4.700kr eller en The Loar LM590 til 4.200kr.

Hvis du går højere op, så kig evt. efter en Eastman MD615 eller en Kentucky KM750. De koster over 10.000kr.

Længere oppe finder du fantastiske mandoliner fra bl.a. Collings, Ellis, Northfield, Pava, Weber og Gibson.

Der er ikke rigtig nogen øvre grænse. Gibson sælger nye modeller til over 60.000kr. Og der er de antikke Gibson-mandoliner lavet af Lloyd Loar fra 1920'erne, der koster over en million kr. pr. styk. Det er mandolinernes svar på en Stradivarius. Så der er lidt for enhver pengepung :) Det vigtigste er, at du kan li' at spille på instrumentet, og at den tiltaler dig. Og der er intet galt i at have en mandolin til 800kr. Det hele handler om at spille musik, og det kan du på dem alle.

Jeg spiller selv på en håndbygget Furch F-style-mandolin til omkring 14.000kr.


Der er desværre ikke så mange butikker herhjemme, der har et stort udvalg af mandoliner. Bedste bud er måske Akustikken i Aarhus og København. Men kig dig omkring. Vi har heldigvis stadig en del danske musikbutikker.

Det lader dog til at være nemmere at støve en god mandolin op i England, da de har en så stor tradition for folkemusik derovre. Der er f.eks. theacousticmusicco.co.uk samt Eaglemusicshop.com.

Hvis du vil handle udenfor EU, så tjek themandolinstore.com.


God jagt :)