Klaver og nodelære





Hvis du er helt begynder på klaveret, så er der tre områder, som du bør fokusere på:

1. Lær at spille efter noder - fordi næsten alt klaverlitteratur er vist med noder.

2. Becifringsspil (akkordspil uden noder) - fordi du derved hurtigt kan lære at spille mange sange.

3. Teknikøvelser - fordi du får brug for at have styr på fingrene.


Nedenstående øvelser er også brugbare for guitarister og andre, der gerne vil i gang med at lære noder.

Det følgende er blot for at få dig i gang. Det handler kun om nodelære i G-nøglen (højre hånd). Når først du har fået hul på det, så åbner emnet sig op med flere og andre øvelser.





Lær at spille efter noder

Nodesystemet består grundlæggende af 5 linjer. Hver linje og hvert mellemrum indikerer en tone.

Nodehovedet (den sorte figur/cirkel) placeres på en linje eller i et mellemrum for at indikere, hvilken tone, der skal spilles.

Nodesystemet angiver i sig selv kun stamtonerne A, B, C, D, E, F, G. De syv første bogstaver i alfabetet. Det er alle de hvide tangenter på klaveret.


#’erne og b’erne angives enten foran den enkelte node eller i starten af nodesystemet. Undgå at arbejde med # og b i starten - fokuser blot på stamtonerne. #'er og b'er er de sorte tangenter på klaveret.


Start med at hente en nodelære-app til din telefon eller tablet. Der findes mange egnede apps, hvori du kan træne basal nodelære. En del af dem er gratis - bare start med dem.


At lære at spille efter noder fungerer lidt som et vendespil. Du ser en node og husker hvilken klavertangent, der er dens makker. Det er udenadslære, så du er nødt til at kæmpe dig igennem dette trin. Hvis du dagligt spiller 10 minutters nodelæsning via en af disse apps, så får du styr på det indenfor et par måneder. De første 14 dage er typisk de hårdeste, men det bliver hurtigt nemmere.


En klassisk fejl er at prøve at tænke sig til det. Her er det min erfaring, at man i starten bare skal lægge alt forståelse til side og så bare lære det udenad. Herefter kan man så nemmere knytte teorien sammen med noderne.



Gratis apps til android

For at undgå at skulle holde links opdateret, så er der ikke linket til de forskellige apps. Men du kan finde dem i din Google Play Store.

Hvis du ikke har en androidbaseret telefon eller tablet, så kan du finde lignende apps i din App Store - de er dog sikkert ikke gratis.


VIVACE

Vivace har en rigtig fin practice-funktion, hvor du uden stress kan øve dig i nodesystemet. Den har også 22 lektioner, der gradvist bliver sværere og sværere. Denne app er fin at starte med.

Start med at gå igennem dens "tutorial"-del, hvor du får forklaret, hvordan nodesystemet hænger sammen. Jeg har også forklaret lidt herom nederst på denne side.









SCORE MASTER LITE

Når du er blevet tryg ved nodesystemet (uden fortegn) og kan gætte hovedparten rigtigt, så får du brug for en app, der kan vise dig flere noder på én gang, da man ved nodespil faktisk læser flere noder foran hele tiden. Dette kan du ikke træne, hvis du kun kan se én node ad gangen. Score Master Lite har en funktion som denne (practice mode). Note Trainer Lite kan det samme og mere til.








NOTE TRAINER LITE

Denne app er en naturlig opgradering fra Score Master Lite. Den tager dig igennem en masse små øvelser, der gradvist øger hastigheden og dermed sværhedsgraden. Jeg er meget glad for denne app.








SIGHT READING PRACTICE

Når du er blevet gode venner med nodesystemet (i diskantnøglen), så kan du få stor glæde af at benytte apps, der lytter til hvad du spiller. Derved kan du træne nodelære på de rigtige tangenter i stedet for direkte på telefonens display. Sight Reading Practice fungerer fint til dette. Den virker endda også til guitar. I settings kan du justere sværhedsgraden m.m.

Tips: Når du har valgt en sværhedsgrad, så skal du trykke på tandhjulet i venstre hjørne. Her skal du under "note range" vælge "custom" og så indtaste C4 og C5 og trykke "apply". Derved er dine øvelser kun begrænset til én oktav midt på klaveret. Du kan så senere udvide ved at indtaste A3 og C6 f.eks., så du får flere tangenter med.

Under "scroll speed" kan du justere hastigheden.

I starten kan du vælge at lade "show note names" være tændt. Det kan være en fin hjælp.








COMPLETE MUSIC READING TRAINER

Denne app er et fint alternativ til nogle af de andre apps. Den er lidt en blanding af dem alle, og den har nogle gode levels, der gradvist bliver sværere og sværere. I settings kan du tænde for mikrofonen, så du kan træne øvelserne på dit klaver i samme stil som med Sight Reading Practice-appen.

Tip: Inde i "settings" kan du justere en masse ting. Husk at aktivere mikrofonen. Husk også at sætte "detection speed" til "fast", så telefonen reagerer lynhurtigt, når du spiller en tone.








Nodesystemet





Der er nogle huskeremser for, hvor tonerne er placeret i nodesystemet.

Typisk lærer man en remse for hhv. linjerne og mellemrummene.

I længden vil jeg dog mene, at det er bedre at lære placeringerne ud fra, hvor A ligger i systemet og så tælle sig op gennem alfabetet. Der er lidt mere logik i alfabetet end i en tilfældig remse.


Huskeregel for mellemrummene (FACE)

Den måske nemmeste og mest anvendte huskeregel for mellemrummene er det engelske ord ”face”, der betyder ansigt.


Huskeregel for nodelinjerne

Hvis man starter nedefra, så hedder de fem faste nodelinjer E, G, B, D, F.

Et meget anvendt akronym for disse er ”Every Good Boy Does Fine”. Det kunne også være "Er Gerard Butler Din Far?" eller lignende. Det har ikke den store betydning, da det kun er i starten, at du anvender huskeremser alligevel. Så hvad end der virker for dig.


Nodesystemet ud fra alfabetet

Hvis du lærer, hvor A er placeret i systemet, så kan du nemt tælle dig op til en given tone.


Det kan være en fordel at træne stamtonerne i forskellige kombinationer. Du kan enten tale dem højt med lukkede øjne eller skrive dem utallige gange på et stykke papir. Begge metoder har stor effekt.


Tonerækken bagfra: G, F, E, D, C, B , A.


Hver anden tone og tre toner frem startende fra forskellige toner:

A C D

B D F

C E G

D F A

E G B

F A C

G B D


Det er som nævnt kun i starten, at du har brug for disse huskeregler. Hvis du er ihærdig, så vil du relativt hurtigt få synkroniseret dine fingre med nodesystemet, så du ikke længere skal lave mellemregninger i hovedet for at identificere de enkelte toner - så spiller fingrene bare de korrekte tangenter uden at du tænker over det. Det handler om at komme derhen.

God fornøjelse! Og husk at tålmodighed og regelmæssig øvelse er vejen frem - særligt ved nodelære.



Apps til selvstudie

Hvis du har mod på selvstudie, så er der en del gode apps til netop dette. Dog har de også en relativ høj pris. De fleste af dem kræver betaling hver måned eller en gang om året.

Skoove lader til at være den bedste app til formålet efterfulgt af FlowKey og Simply Piano. Piano Academy og Yousician er også populære bud på klaverapps. Flere af dem kan prøves i begrænset omfang inden der kræves betaling.

Der er et hav af videoer på YouTube, hvor de forskellige apps sammenlignes side om side.


Det bedste vil være, hvis du (når du føler dig klar til det) både finder en klaverlærer og samtidig træner nodelære via en app af en slags. Apps kan motivere en til at øve mere - og du får mulighed for at træne nodelære på farten, i sofaen, i soveværelset, i bussen og hvornår du end ellers lige har et par minutter fri.

Selv om apps kan meget, så kan de ikke lære dig god teknik, klaverforståelse osv. Og apps kan heller ikke spotte dine fejl eller tilpasse sit pensum efter lige netop dig. Så en kombination vil være ideel.

Når du først er kommet godt i gang, så finder du din egen vej igennem det hele.