Nyttige apps, software m.m.





Tuner

Alle har brug for en instrument-tuner. Her er jeg mest vild med InsTuner Free, der dog kun findes til apple-produkter. Den har et hav af muligheder og er samtidig både simpel og præcis. Ellers er det oplagt at bruge GuitarTuna, Boss Chromatic Tuner eller Beginner Guitar Tuner (der dog har mange reklamer).

Airyware Tuner er god til at illustrere de mange alternative stemningsvarianter.


Hørelære

For at holde mit gehør ved lige, så bruger jeg ChordProg. Det er en super app, hvor man bl.a. skal identificere akkordkadencer. Det er den eneste app jeg har fundet, der kan lige præcis det. Den kan varmt anbefales. Til at supplere med bruger jeg Complete Ear Trainer, da den byder på alle de klassiske øvelser indenfor den almen hørelære.


Klaver

Jeg er også meget glad for Piano Companion, der er en simpel klaver-app. Det er altid praktisk at have nogle tangenter i nærheden, hvis man enten skal finde en toneart eller notere nogle toner ned. Der findes mange fine klaverapps derude.


Øve

Hvis du bruger internetbrowseren Chrome, så kan du hente en gratis "extension" til den. Den hedder Transpose.

Det er en øve-app, hvor man kan ændre toneart og tempo på sine mp3’er og streamet musik samt gemme det i playlister. Man kan også loope et udvalgt stykke i en sang, så man f.eks. kan køre en guitarsolo i ring og samtidig have den i nedsat tempo og i ændret toneart. Den virker perfekt med YouTube.

Der findes en app, der kan cirka det samme. Den hedder Riff Studio. Den kan nærmest det samme som Transpose. Den eneste ulempe er, at man ikke kan bruge den til streamet musik.


Metronom

Det er naturligvis vigtigt med en metronom. Her bruger jeg Soundbrenner. Det er dem, der også har udviklet et metronomarmbånd, der vibrerer på hvert slag. Den er simpel og ligetil.


Isoler instrumenterne i din sang

Med appen Moises kan man dele sange op i spor, så man kan f.eks. kun kan høre guitaren. Man kan også fjerne sangen, så man har et track uden sang.

Pt. er Moises den bedste app af sin slags.


Optag dine idéer

WireTap er en app, der i princippet fungerer som en avanceret diktafon. Du kan bruge den til at optage idéer med. Eller du kan bruge den til at optage dig selv spille, så du bagefter kan lytte til det.

Appen er særligt god pga. dens kategoriseringsmuligheder.


Rytmelære

Hvis du gerne vil i gang med at lære og forstå rytmer, så er det godt at starte med appen Rhythm Trainer. Gennem appen bliver du ledt igennem alle de gængse rytmenoder. Desværre findes den kun til android.


Test din hørelse

Hvis du er nysgerrig på, hvordan din hørelse har det, så kan du teste din hørelse via appen Hearing Test.

Den kræver, at du har tilsluttet dine hovedtelefoner til telefonen. Hvis du ikke kan finde den i din appstore, så findes der sikkert lignende apps derude.


Sanglære

Hvis du gerne vil træne sang, så er der to apps, der er meget oplagte.

CVT Intro er gratisversionen af bogen/appen Complete Vocal Technique. Metoden er udviklet af Cathrine Sadolin, og den er meget dominerende i sangundervisningen i Danmark.

Den anden er SwiftScales. Den rummer alle de klassiske skalaøvelser, som en sanglærer typisk vil trække dig igennem. Appen rummer reklamer, så det kan være en god idé, at slukke for telefonens wifi/data. Derved kan man ofte undgå, at telefonen loader reklamerne.

To andre apps, der er oplagte er Vocal PitchMonitor og Nail The Pitch. De giver dig en visuel indikation på, om du synger rent. Det er i princippet en guitarstemmer med en graf samt tonelinjer, så man ved, hvor man skal lande. Det kan være meget brugbart at træne pitch til en sådan app.