Lær at stemme dit instrument
af Nick Siriwadh
Hvordan du stemmer dit strengeinstrument
Alle musikinstrumenter skal stemme for at lyde helt korrekt. Det gælder både for tonerne indbyrdes på det enkelte instrument men også alle instrumenter i mellem.
Engang i 1800-tallet kom man frem til at tonen A (i en bestemt oktav) skulle være 440 hz. Det er sidenhen blevet en international standard, så cirka alle musikere i den vestlige verden har 440 hz som sit udgangspunkt. Det betyder, at alt musik man hører i radioen, på Spotify og til koncerter er kalibreret til denne frekvens. På den måde stemmer alle instrumenter sammen og man undgår dissonans (falske toner) instrumenterne i mellem.
Man stemmer sit strengeinstrument ved at spænde strengene op til de givne toner (frekvenser). Det er samme princip for guitar, bas, ukulele, violin, cello, banjo, mandolin osv.
Stemmeapparater
Det mest brugte for begyndere er at bruge en stemme-app på sin smartphone. De er ofte gratis. En stemmer hedder en tuner på engelsk. Så du kan f.eks. søge på ”guitar tuner” i din app-shop.
Jeg vil anbefale disse apps:
”GuitarTuna” fra Yousician. Dette er måske den nemmeste af dem alle.
”Tuner” fra Boss. En klassiker.
”InsTuner”. Hvis du har brug for præcision så vælg denne her. Den har mange specialfunktioner.
Du kan også bruge et stemmeapparat, som du sætte fast på guitarens hoved men en klemme. Det kaldes for en ”clip-on tuner”. Jeg har haft et hav af denne type tunere. Min erfaring er at de helt billigere enten går i stykker eller ikke er præcise nok. Jeg kan anbefale disse:
Harley Benton CTG-20 til cirka 80kr.
Snark SN-5x til cirka 100kr
Fender Bullet Tuner til cirka 150kr
Polytune Clip til cirka 250kr
Det er helt klart Polytune Clip’en, der er den mest udbredte clips-on tuner i den professionelle verden, men de andre er ganske fine til hjemmebrug.
Hvilke toner er strengene stemt op til?
Strengene har navn efter den tone de normalt er stemt i.
Sådan er de forskellige instrumenter stemt:
GUITAR
Streng nr.1 E (Den tyndeste og nederste streng)
Streng nr.2 B
Streng nr.3 G
Streng nr.4 D
Streng nr.5 A
Streng nr.6 E
BAS
Streng nr.1 G (Den tyndeste og nederste streng)
Streng nr.2 D
Streng nr.3 A
Streng nr.4 E
UKULELE (C-tuning)
Streng nr.1 A (Den nederste streng)
Streng nr.2 E
Streng nr.3 C
Streng nr.4 G
MANDOLIN
Streng nr.1 A (Den nederste streng)
Streng nr.2 E
Streng nr.3 C
Streng nr.4 G
Metode:
1. Tænd tuneren og placer den foran dig, hvis det er på din telefon eller monter den på guitarens hoved, hvis det er en clips-on tuner. Hvis tuneren har en knap der hedder ”Auto”, så tryk på den. Hvis du kan vælge mellem bas, ukulele og guitar, vælger du det instrument, som du vil stemme. Ofte kan du også vælge en manuel betjening og herved vælge hvilken streng tuneren skal kunne stemme.
2. Spil nu 1. streng. Viseren vil nu indikere om din streng er for høj eller for lav. Lav betyder i denne sammenhæng, at strengen er for slap og skal strammes. Høj betyder derfor også, at strengen er for stram.
3. Hvis den er for lav skal du stramme strengen via dens stemmeskrue på instrumentets hoved. Indikeres ofte med et ”b” på skærmen. Den er for lav, hvis indikatoren er til venstre for midten. Hvis den er for høj skal du løsne strengen via dens stemmeskrue på guitarens hoved. Indikeres ofte med et ”#” på skærmen. Den er for høj, hvis indikatoren er til højre for midten.
4. Når du har justeret strengen korrekt vil indikatoren være i midten af dit display og en lampe vil lyse. Den lyser ofte grøn.
5. Gør nu det samme med de resterende strenge. 6. Når du er færdig med alle strenge, så skal du lige tjekke alle strenge igennem igen. Nogle gange kan strengene godt give sig, så de skal stemmes et par gange.
Da der findes et utal af forskellige stemmere, er det muligt at denne vejledning ikke passer præcist til lige netop den model du har. Dog er selve udgangspunktet det samme.
Almindelige problemer når man stemmer sit instrument
En typisk tuner kan kun vise området omkring én tone - og evt. tonen på hver side af den. Hvis din streng er for langt fra sit udgangspunkt, vil tuneren vise en helt anden tone. Derfor er det godt at vide hvilken vej man skal. Her er vist alle tonerne i deres naturlige rækkefølge. Tonerækken er vist halvanden gang af praktiske årsager.
G – G#/Ab – A – A#/Bb – B – C – C#/Db – D – D#/Eb – E – F – F#/Gb – G – G#/Ab – A – A#/Bb – B
Find den tone du skal stemme efter og naviger ud fra listen. Eks.:
Hvis din E-streng viser et F på dit display, så skal du sænke tonen en smule, da E ligger til venstre for F.
Hvis din A-streng viser et Ab, så skal du hæve tonen, da A ligger til højre for Ab.
Husk: Tonen H er den samme som tonen B. Du vil aldrig finde et H på et nyere stemmeapparat.
Det bedste stemmeapparat er en kromatisk tuner (chromatic), der kan vise alle 12 toner. De helt billige modeller kan kun vise det antal toner, der er strenge på instrumentet. Dette kan vise sig at være en begrænsning.
Nogle clip-on tunere kan indstilles til et specifikt instrument. Den vil vise et G for guitar, U for ukulele, V for violin, B for bas og C for kromatisk/chromatic. Jeg sætter den altid selv på C.
Stem altid dit instrument inden du begynder at øve dig. På den måde vænner du dig til, hvordan den skal lyde, når den stemmer korrekt.