Bass workout

af Nick SiriwadhHej. Jeg har lavet en øveplan, så du kan få styr på dine teknikker. Hvis du øver det regelmæssigt, så vil du med garanti blive meget bedre til at spille bassen. Hvis du klikker på øvelserne, så bliver du sendt over til en video, hvor jeg demonstrerer, hvordan det skal spilles.

Du kan også se samtlige mine videoer her: Guitar Nord på YoutubeInden øvelserne gennemgår jeg de anvendte teknikker. Der findes et en lang række grundteknikker - og bag ved dette et hav af underteknikker.

I starten skal du blot have styr på et par teknikker. Resten kommer med af sig selv i takt med, at du støder på nye sange og nye behov. Forvent at det tager lidt tid at blive god til dem. Så det er øvelser, der er tænkt til den lange bane.

Men uanset hvad, så er dit tekniske niveau det der afgør, hvor nemt eller hvor svært du har det med at spille bas. Det vil sige, at ALT på bassen bliver nemmere af, at du har et godt teknisk fundament. Der er mange måder at øve teknik på. I første runde vil jeg anbefale at øve teknikkerne isoleret set lige som vist i dette workout.FIRE BÅND = FIRE FINGRE

Et af grundprincipperne ved melodispil på guitaren er, at man dedikerer et bånd til hver finger. På den måde snubler fingrene ikke over hinanden. Princippet gælder ikke ved akkordspil. Ved at træne dette, så øger du også dit stræk, så du får nemmere ved at spille de lidt sværere ting. Tjek øvelse 1 for dette.ALTERNATE PICKING og ALTERNATE FINGERS

De fleste bassister slår bassens strenge an med fingrene. Typisk med pegefingeren og langfingeren.

Du skal have lært at skiftevis slå an med pegefingeren og langfingeren. Teknikken kan bruges til stort set alt, hvad du spiller på bassen.

Hvis du spiller med plekter, så vil jeg anbefale, at du primært bruger "alternate picking". Det vil sige, at du altid skiftevis spiller nedad og opad.
HAMMER-ON

Dette er en teknik, hvor du frembringer lyd ved at hamre din finger ind på strengen. Brug en finger på venstre hånd. Du kan enten lave et hammer-on på en åben streng (f.eks. fra 0.- til 2. bånd). eller på en streng, hvor du i forvejen holder et bånd ned med en anden finger. F.eks. hvis du holder 1. bånd nede med pegefingeren og laver et hammer-on på 2. bånd på samme streng. Hammer-on's giver dig en masse muligheder for små detaljer i dine basgange og fills.PULL-OFF

Dette er lidt det modsatte af hammer-on's. Et pull-off er, når du ved en finger på venstre hånd slår strengen an ved at trække i den (ned mod gulvet og ikke ud-ad). Man trækker i den indtil fingeren smutter af. Meget ofte ser man kombinationer af hammer-on's og pull-off's. Samlet set kalder man de to teknikker for legato.SKALAER

En skala er i princippet bare et bestemt udvalg af toner. I starten skal du ikke spekulere så meget i det, men blot lære et par skalaer udenad. Du får brug for dem på et tidspunkt, så jo før du bliver venner med dem, jo bedre. Skalaer bruges bl.a til basgange, melodier, soloer og teoriforståelse.


KLIK HER FOR AT SE EN PLAYLISTE MED VIDEOER AF ALLE ØVELSERNE

Du kan også klikke på den enkelte øvelse. Så bliver du sendt direkte over til en demonstrationvideo. Den åbner i et nyt vindue.