Hjælp til køb af ukulele

af Nick SiriwadhDer findes mange ukulele-størrelser, men de mest almindelige er sopran, concert og tenor.

Der er en mensurforskel på 2 tommer for hver model, hvilket svarer til cirka 5cm.


Hvilken størrelse skal du vælge?

Den mest almindelige begyndermodel er en sopran. Sopran-ukulelen har en lille krop og kun 12 bånd. Denne model er ofte også den billigste, hvilket måske forklarer dens popularitet.

Det kan dog være en fordel at have en concert- eller tenormodel, da disse ofte har op til 18 bånd, og dermed flere muligheder. Concertmodellen har grundet sin størrelse en større lyd end sopranen.

Hvis man er vant til at spille guitar, eller har store hænder, så kan tenorukulelen være det rette valg. Den er lige en tand større end concertukulelen. Lyden er markant anderledes, da klangkassen både er dybere og større.


Kvaliteten

Der kan være stor forskel på både byggekvaliteten og lydkvaliteten af de forskellige ukuleler. Klangmæssigt er det vigtigste, at dækket (forsiden) af ukulelen er lavet af massivt træ i stedet for laminat (et lag af sammenlimet træ). Et massivt dæk klinger og resonerer meget bedre end et laminat-dæk.

Hvis det skal være endnu bedre, så skal siderne og ryggen også være af massivt træ. Der er dog et væsentligt prisspring op til denne type.

I forhold til byggekvaliteten vil man bl.a. opdage, at ukuleler i den billige ende oftere har skarpe bånd-ender (grundet indtørret træ), små uperfektheder i finishen samt stemmeskruer, der ikke fungerer særligt præcist.


Hvilket mærke?

Der er et hav af ukuleleproducenter derude. To af de store, gængse ukulelemærker på markedet er Kala og Lanikai. Kala har sit eget discount-mærke, Makala, hvor man får et lignende produkt til en lavere pris. Derudover er der en hav af andre producenter her iblandt: Ohana, Ortega, Baton Rouge, Fender, Ibanez, Risa, Koki’o, Cordoba, Mahalo, Brunswick, Enya osv.

Brunswick er gode og prisvenlige kopier af Lanikai- og Kala-modellerne. De kan f.eks. købes på Amazon.com.uk. Der kan man også finde de kinesiske Enya-ukuleler, hvor man virkeligt får meget for pengene.

I den professionelle ende er der bl.a.: Kamaka, Big Island, Kiwaya, Imua, Honu, Kohala, Lehua, Kanile’a, Pono, Stansell osv.


Hvilken træsort?

Der er også mange forskellige træsorter. Det mest almindelige valg er mahogni, men efterhånden som bestanden og adgangen til diverse træsorter i verden ændrer sig, så dukker der altid nye trævalg op. Der findes mange flotte ukuleler i såkaldt eksotisk træ såsom valnød, zircote, bocote, sapele, ibenholt og acacia. Man kan også få en helt billig, og vejrbestandig, ukuele i plastik eller fiber. Materialevalget har meget stor betydning for ukulelens klang og ikke mindst udseende.

Der er meget spilleglæde i at have et velfungerende og velresponderende instrument.


Prisklasser?

Man kan få ukuleler i alle prisklasser.

For 600-1.200kr får man et rimeligt instrument. Hvis man betaler det dobbelte, så får man et instrument med en endnu bedre klang og hvor, der er kælet for detaljerne - men den er ikke nødvendigvis dobbelt så god. Man kan også få ukuleler til over 10.000kr. Jeg vil mene, at der er et fornuftigt sweet-spot omkring de 1.500kr. Så får man en god ukulele, som man ikke har brug for at opgradere siden hen.

Men det vigtigste er, at man ender ud med en ukulele, som man ikke kan holde fingrene fra; det behøver ikke være en dyr en. Nogle gange er det blot farven der gør det for en f.eks. Og du kan lære at spille ukulele på selv de helt billige modeller. Risikoen er bare, at du taber motivationen, hvis du har en ukulele til 250kr, hvor klangen ikke er optimal, bånd-enderne er skarpe og stemmeskruerne hurtigt bliver slidte. Men hvis du kommer op over cirka 500kr, så er det bare at slå sig løs.


Jeg vil anbefale en Brünswick eller en Enya, hvis du vil købe en helt billig ukulele. De er noget bedre end det prisen antyder.

De findes bl.a. på Amazon.co.uk.
Sikre ukulele køb:


Sopran: Brunswick BU4S Soprano Ukulele - cirka 450kr

Sopran: Enya HPL EUS-X1 (21 inch) - cirka 520kr (med ekstraudstyr)

Sopran: Lanikai LU21-S Sopran - cirka 750kr

Sopran: Kala KA-S Mahogany Sopran - cirka 800kr

Sopran: Kala KA SEM exotic mahogany (i eksotisk træ) - cirka 1.000kr

Sopran: Kala KA SMHS Mahogany (alt er massivt) - cirka 2.000kr


Concert: Brunswick BU4C Mahogany Concert Ukulele - cirka 520kr

Concert: Enya EUC-70 KOA 23 Inch - cirka 550kr (med ekstraudstyr)

Concert: Kala KA-C Mahogany Concert - cirka 1.000kr

Concert: Lanikai MA-C - cirka 1.000kr

Concert: Kala KA-SMHC (alt er massivt) - cirka 2.500kr


Tenor: Brunswick BU4T Mahogany Tenor Ukulele - 650kr

Tenor: Enya Tenor Ukulele KOA HPL (26 inch) - cirka 760kr (med ekstraudstyr)

Tenor: Lanikai MAHT Tenor - cirka 1.000kr

Tenor: Kala Mahogany Tenor - cirka 1.200kr

Tenor: Kala Ferro Tenor (alt er massivt) 2.900krTilbehør

Der er ikke så mange slags tilbehør til ukuleler, som der f.eks. er til elguitarer. Så det er dejligt.


Capo

Du får brug for en capo. Det er en klemme, som man sætter på halsen, så man kan spille i andre tonearter med de samme gamle akkorder.

Den bedste ukulelecapo er en Shubb C9 til cirka 180kr. Du kan godt købe billigere ukulelecapoer dog. F.eks. en Dunlop Bill Russel capo til 45kr eller en G7th Ultralight ukulelecapo til cirka 75kr. De virker også fint.

Alternativt kan du bruge en af de små blyanter fra IKEA sammen med en husholdningselastik. Det er ikke ideelt, men det fungerer i de fleste henseender.


Rem

I længden vil du blive glad for at have en rem i din ukulele. Her vil jeg anbefale en Ibanez GSQ25 Ukulele & Mandolin Strap til cirka 75kr eller en Ortega OCS-200U Ukulele Strap til cirka 120kr. Du kan også bruge en guitarrem, men det bliver nemt kluntet, når ukulelen er så lille. De fleste guitarremme er også for lange til ukulelen, selv når de er justeret helt ind.

Alternativt kan du købe noget læder- eller lærredssnor i Søstrene Grene og så bare bruge dét som rem. Det kan også fungere fint. Ukulelen vejer ikke så meget, at det bliver et stort problem.


Taske

Du vil blive glad for at have en taske til din ukulele, hvis du går til undervisning med den. Dog koster taskerne ofte det samme som de billige ukuleler. Derfor er der mange begyndere, der ikke har nogen taske. Det giver også fint mening.

Flere ukuleler kommer med taske. F.eks. Enya-ukulelerne. De har også capo og rem med i prisen.

Hvis du har en lidt dyrere ukulele, så vil jeg anbefale en softcase eller en hardcase. De giver den bedste beskyttelse.